FRANCOUZSKÁ  KUCHYNĚ

FRANCOUZSKÁ KUCHYNĚ

Francouzská kuchyně je považována za jednu z nejlepších kuchyní světa. Překypuje rozmanitostí a je základem celé řady evropských a mimoevropských kuchyní.

Francouzský jídelníček se skládá obvykle z předkrmu (hors d´oeuvre), hlavního chodu a dezertu. Polévka se obvykle nepodává k obědu, ale k večeři. Typická je francouzská cibulačka. Ve francouzské kuchyni jsou hojně využívány mořské ryby a plody moře. Dalším rysem francouzské kuchyně je obliba zeleniny, nejvíce dýně, artyčoky, špenát, chřest.

objednejte 2 kurzy a ušetříte 10%

Francouzské sýry jsou nedílnou součástí menu. Autor světoznámé učebnice všech gurmetů Fyziologie chuti (1825), Brillat-Savarin, se též proslavil svým aforismem: Dezert bez sýra je jako krasavice bez oka.

Dalším charakteristickým rysem francouzské kuchyně je používání čerstvých bylinek. Za zvláštní zmínku stojí tzv. bouqet garni (v překladu "kompletní kytička"), což je svazeček, skládající se z petrželky, tymiánu, bobkového listu a česneku, svázaný nití a připevněný k uchu kastrolu nebo hrnce, aby ho bylo možno lehce vytáhnout.

Francouzská vína jsou světově proslulá. Víno je pro Francouze národním pokrmem. Používá se nejen ke konzumaci, ale často také k přípravě pokrmů.

Francouzská kuchyně je velmi rozmanitá díky specialitám regionálních oblastí. Pokrmy z Provence, Savojska, Champagne, Normandie, Bretaně jsou pojmem ve světové gastronomii. Dnes uvaříme několik receptů vyhlášené kuchyně.

Dobrou chuť! Bon appétit!

Šéfkuchař

karel drápalKarel Drápal

Rádi bychom Vám představili našeho lektora. Pan Drápal se vyučil v oboru kuchař. Dále pak pokračoval ve studiu na Střední hotelové škole v Brně.

Karel Drápal pracoval v prestižních brněnských restauracích, zastával funkci šéfkuchaře u německé gastronomické firmy a prošel zahraniční stáží v německých gastronomických provozech.

Prezentoval českou kuchyni na zahraničních potravinářských a gastronomických veletrzích Anuga (Kolín nad Rýnem, Německo), mezinárodním veletrhu Plovdiv (Bulharsko), EUROGASTRO (Varšava) a HORECA (Krakov), Danubius Gastro (Bratislava) a Gastra Alimenta (Nitra). Připravoval raut pro prezidenta České republiky u příležitosti státní návštěvy na české ambasádě v Sofii (Bulharsko).

Je místopředsedou Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, pobočka Severní Morava a Slezsko. V r. 2007 mu byla za dlouholetou práci v Asociaci kuchařů v zahraničí a České republice udělena bronzová medaile Magdaleny Dobromily Rettigové, v r. 2013 pak stříbrná medaile. Často se úspěšně zúčastňuje kuchařských soutěží v zahraničí a v České republice.

V září 2013 obsadil 1. místo na mistrovství Evropy v úpravě pokrmů z kapra v Polsku. V r. 2012 a 2013 prezentoval vaření v pořadu České televize „Kluci v akci“.

Co budeme vařit a ochutnávat

  1. TEPLÝ PŘEDKRM: Slaný koláč s dýní - Flamique à l´chitrouille ou tourte au potiron
  2. POLÉVKA: Francouzská cibulačka (Cibulová polévka zapékaná - Soupe à l´oignon gratiné)
  3. TELECÍ KÝTA PO PROVENSÁLSKU - Sauté de veau à la provençale
  4. DEZERT: Lívanec s jablky - Crépiau aux pommes

O kurzu

Jak dlouho kurz trvá?

Začátek v 16 hodin, předpokládaný konec kolem 21.hodiny.

Kde: V našem moderním Gastro Studiu Amkor, ul. Frýdecká 203, Třinec, vstup z ulice Zelená. Auto zaparkujete v našem areálu. Autobusem- zastávka Obecní domy.

Minimální počet účastníků: 6 osob

Maximální počet účastníků je 14 osob. Pracuje se ve skupinkách po dvou osobách.

Za kolik: 1 890 Kč

Co je v ceně kurzu?  

  • Veškeré suroviny, ze kterých budeme vařit
  • Nápoje pro vaší pohodu (welcome drink, voda, džus, káva, čaj, víno )
  • K zapůjčení kuchařská zástěra
  • Receptury pokrmů, které se budou na daném kurzu připravovat
  • Průběžný úklid studia a mytí nádobí ( účastník neuklízí)
  • Termoobal na pokrmy, které si pak můžete odnést sebou
  • Závěrečný certifikát o absolvování kurzu

Co si vzít sebou?

  • Dobrou náladu, chuť vařit a ochutnávat
Doporučte kurz kamarádovi
: :