SVATOMARTINSKÁ HUSA A MARTINSKÉ VÍNO

SVATOMARTINSKÁ HUSA A MARTINSKÉ VÍNO

Svatomartinská tradice

V posledních letech se opět vrací oslavy spojené se svatým Martinem, ke kterým neodmyslitelně patří víno a hodování. Tato tradice je však velmi stará a její kořeny sahají až do 15. století, kdy ve svátek svatého Martina obědovali hospodáři a jejich čeledíni společně. Čeledi končívala sjednaná služba, dostávali mzdu, popřípadě o rok prodlužovali službu. Hlavním chodem byla pečená husa, právě v tomto období nejlépe vykrmená, z níž čeledíni dostávali od své hospodyně křídlo, prý proto, aby celý další rok létali.

objednejte 2 kurzy a ušetříte 10%

V 18. století za vlády Josefa II. se svátek svatého Martina spojil i s ochutnávkou vína. V ten den obcházeli majitelé vinic své pozemky a hodnotili chuť vypěstovaného vína. Pokud bylo dobré, prodloužili s místními vinaři smlouvu a u společného oběda také zhodnotili uplynulou sezónu. V posledních letech se nejen vinaři, ale celá široká veřejnost těší, až budou moci 11. listopadu okoštovat mladá vína z Moravy i Čech, která mají speciální značku Svatomartinské.

Legenda o svatém Martinovi říká, že když ho přišli požádat, aby se ujal biskupského úřadu, schoval se ze skromnosti mezi hejnem hus, které jej však prozradily.

Šéfkuchař

karel drápalKarel Drápal

Rádi bychom Vám představili našeho lektora. Pan Drápal se vyučil v oboru kuchař. Dále pak pokračoval ve studiu na Střední hotelové škole v Brně.

Karel Drápal pracoval v prestižních brněnských restauracích, zastával funkci šéfkuchaře u německé gastronomické firmy a prošel zahraniční stáží v německých gastronomických provozech.

Prezentoval českou kuchyni na zahraničních potravinářských a gastronomických veletrzích Anuga (Kolín nad Rýnem, Německo), mezinárodním veletrhu Plovdiv (Bulharsko), EUROGASTRO (Varšava) a HORECA (Krakov), Danubius Gastro (Bratislava) a Gastra Alimenta (Nitra). Připravoval raut pro prezidenta České republiky u příležitosti státní návštěvy na české ambasádě v Sofii (Bulharsko).

Je místopředsedou Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, pobočka Severní Morava a Slezsko. V r. 2007 mu byla za dlouholetou práci v Asociaci kuchařů v zahraničí a České republice udělena bronzová medaile Magdaleny Dobromily Rettigové, v r. 2013 pak stříbrná medaile. Často se úspěšně zúčastňuje kuchařských soutěží v zahraničí a v České republice.

V září 2013 obsadil 1. místo na mistrovství Evropy v úpravě pokrmů z kapra v Polsku. V r. 2012 a 2013 prezentoval vaření v pořadu České televize „Kluci v akci“.

Co budeme vařit a ochutnávat

  1. PŘEDKRM: Paštika z husích jater se slaninou a mandlemi
  2. POLÉVKA: Babiččina polévka se štipkancami
  3. Husa s jablky se svatomartinským zelím, špekové knedlíky
  4. DEZERT: Nadýchané lívanečky ze zakysané smetany

O kurzu

Jak dlouho kurz trvá?

Začátek v 16 hodin, předpokládaný konec kolem 21.hodiny.

Kde: V našem moderním Gastro Studiu Amkor, ul. Frýdecká 203, Třinec, vstup z ulice Zelená. Auto zaparkujete v našem areálu. Autobusem- zastávka Obecní domy.

Minimální počet účastníků: 6 osob

Maximální počet účastníků je 14 osob. Pracuje se ve skupinkách po dvou osobách.

Za kolik: 1 890 Kč

Co je v ceně kurzu?  

  • Veškeré suroviny, ze kterých budeme vařit
  • Nápoje pro vaší pohodu (welcome drink, voda, džus, káva, čaj, víno )
  • K zapůjčení kuchařská zástěra
  • Receptury pokrmů, které se budou na daném kurzu připravovat
  • Průběžný úklid studia a mytí nádobí ( účastník neuklízí)
  • Termoobal na pokrmy, které si pak můžete odnést sebou
  • Závěrečný certifikát o absolvování kurzu

Co si vzít sebou?

  • Dobrou náladu, chuť vařit a ochutnávat
Doporučte kurz kamarádovi
: :