FRANCOUZSKÁ  KUCHYNĚ

Menu šéfkuchaře

Francouzská kuchyně je považována za jednu z nejlepších kuchyní světa. Překypuje rozmanitostí a je základem celé řady evropských a mimoevropských kuchyní.

Francouzský jídelníček se skládá obvykle z předkrmu (hors d´oeuvre), hlavního chodu a dezertu. Polévka se obvykle nepodává k obědu, ale k večeři. Typická je francouzská cibulačka. Ve francouzské kuchyni jsou hojně využívány mořské ryby a plody moře. Dalším rysem francouzské kuchyně je obliba zeleniny, nejvíce dýně, artyčoky, špenát, chřest.

Thajsko

Asijská kuchyně START

Charakteristika kurzu

V odpoledním kurzu vás naučíme připravovat chutná, jednoduchá asijská jídla, kterými oslníte rodinu i přátele. Začátečníky i pokročilé zasvětíme do mnoha tajů asijské kuchyně.

Tento kurz je vhodný pro začátečníky i pokročilé. Díky malému počtu účastníků kurzu se věnujeme všem.

Itálie

Škola grilování

 

Grilování se stalo v posledních letech v naší zemí úplným fenoménem. S prvním jarními dny se roztápí grily v zahradách, chalupách a kempech. Co my nazýváme grilování nebo rožnění, tomu Američané říkají barbecque a je zde zároveň společenskou událostí.

Grilování vyžaduje jistou zkušenost a je také velmi pestré. Kromě nejrůznějších mas grilujeme ryby, zeleninu, ovoce. Ke grilování patří také jogurtové dipy, zeleninové  saláty a v neposlední řadě i dezerty připravené na grilu. 

V kurzu "Škola grilování" se seznámíme se zásadami a postupy správné úpravy masa, přípravou marinád a dipů.

krevety

Dary moří

Jak poznat v obchodě čerstvé krevety?
Můžu je koupit mražené?
Proč jsou některé růžové a některé šedé?
Kterak z nich připravit laskominu, kterou jsme nedávno jedli na dovolené u moře?
Na všechny tyto a mnoho dalších otázek Vám odpovíme během našeho mořského kurzu.

Itálie

Středomořská kuchyně

Středomořská kuchyně je jednoduchá, zdravá a chutná.  Vzpomínáte na dobroty, které jste třeba okusili při dovelené  v Řecku nebo ve Španělsku?

Thajsko

Thajská kuchyně START

Charakteristika kurzu

V odpoledním kurzu vás naučíme připravovat chutná, jednoduchá thajská jídla, kterými oslníte rodinu i přátele. Začátečníky i pokročilé zasvětíme do mnoha tajů thajské kuchyně.

Tento kurz je vhodný pro začátečníky i pokročilé. Díky malému počtu účastníků kurzu se věnujeme všem.

FRANCOUZSKÁ  KUCHYNĚ

Mix francouzská kuchyně + steak

Francouzská kuchyně je považována za jednu z nejlepších kuchyní světa. Překypuje rozmanitostí a je základem celé řady evropských a mimoevropských kuchyní.

Francouzský jídelníček se skládá obvykle z předkrmu (hors d´oeuvre), hlavního chodu a dezertu. Polévka se obvykle nepodává k obědu, ale k večeři. Typická je francouzská cibulačka. Ve francouzské kuchyni jsou hojně využívány mořské ryby a plody moře. Dalším rysem francouzské kuchyně je obliba zeleniny, nejvíce dýně, artyčoky, špenát, chřest.

Thajsko

Thajská kuchyně

Charakteristika kurzu

V odpoledním kurzu vás naučíme připravovat chutná, jednoduchá thajská jídla, kterými oslníte rodinu i přátele. Začátečníky i pokročilé zasvětíme do mnoha tajů thajské kuchyně.

Tento kurz je vhodný pro začátečníky i pokročilé. Díky malému počtu účastníků kurzu se věnujeme všem.

FRANCOUZSKÁ  KUCHYNĚ

DELIKATESY FRANCIE

Francouzská kuchyně je považována za jednu z nejlepších kuchyní světa. Překypuje rozmanitostí a je základem celé řady evropských a mimoevropských kuchyní.

Francouzský jídelníček se skládá obvykle z předkrmu (hors d´oeuvre), hlavního chodu a dezertu. Polévka se obvykle nepodává k obědu, ale k večeři. Typická je francouzská cibulačka. Ve francouzské kuchyni jsou hojně využívány mořské ryby a plody moře. Dalším rysem francouzské kuchyně je obliba zeleniny, nejvíce dýně, artyčoky, špenát, chřest.

Itálie

Italská kuchyně START

V jednoduchosti je krása.
Italská kuchyně je jednoduchá, zdravá, chutná a velmi oblíbená.
Naučte se připravit křupavé lehké saláty, jednoduché těstoviny i složitější italská jídla.
Co dezerty? Máte rádi osvěžující italské pamlsky?

Itálie

Italská kuchyně II

V jednoduchosti je krása.
Italská kuchyně je jednoduchá, zdravá, chutná a velmi oblíbená.
Naučte se připravit křupavé lehké saláty, jednoduché těstoviny i složitější italská jídla.
Co dezerty? Máte rádi osvěžující italské pamlsky?

dort

Dort - slavnostní okamžiky

Nejlepším dárkem je vlastnoručně vyrobený dort!
Naučte se upéct mechový korpus, našlehat krém!
Z kurzu si odnesete vlastnoručně vyrobený nádherný dort!

polévky úvod

Polévky a omáčky , základ české kuchyně

"Polévka je grunt", říkávála naše babička. Naučte se připravovat a dochucovat lahodné polévky a omáčky, které tvoří základ našeho českého  jídelníčku.

 

česká úvod

Česká kuchyně, kachní jatýrka

Kurz je vhodný pro začátečníky i pro pokročilé.

Objevte  kachní jatýrka. Ukážeme Vám, jak s nimi pracovat
Naučte se uvařit rajskou omáčku, k tomu křehké a šťavnaté maso a také karlovarský knedlík.
I typická česká jídla mohou být připravena zdravě a z kvalitních surovin.
Po tomto kurzu budete umět uvařit jako naše babičky!

ITALSKÁ KUCHYNĚ

ITALSKÁ KUCHYNĚ 2

Italská kuchyně je jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších kuchyní světa. Vychází z gastronomie starověkého Říma a ovlivnila další evropské kuchyně.

Pokrmy jako slaný koláč pizza, zeleninové saláty či těstoviny (špagety, makaróny), které přivezl do Evropy benátský cestovatel Marco Polo z východních zemí, jsou synonymem toho, co si představíme pod pojmem "italská kuchyně". Pojďme se společně ponořit do tajů kulinářských dobrot slunné Itálie.

Dobrou chuť! - Buon appetito!

MEXICKÁ  KUCHYNĚ

MEXICKÁ KUCHYNĚ

Mexická kuchyně

Mexická kuchyně patří mezi nejoblíbenější kuchyně světa. Je charakteristická prolínáním původní indiánské kuchyně a evropských vlivů, které postupně Evropané přinášeli do Mexika. K tradičním surovinám patří kukuřice, fazole, papriky, rajčata, avokádo, kakao, chilli; z masa pak krocaní. Velmi oblíbené jsou tortillas - kukuřičné placky, jejichž příprava se za tisíc let nezměnila. Mexická kuchyně nás překvapí svou pestrostí. Vyzkoušejme zajímavé recepty, které nám nabízí země starých Aztéků.

 

KAPR V NAŠÍ KUCHYNI

SLEZSKÉ VELIKONOČNÍ POKRMY -START

SLEZSKÉ VELIKONOČNÍ POKRMY

Velikonoce patří k nejpestřejším svátkům v roce. Připadají na první neděli po prvním jarním úplňku. Od pradávna bývají spojovány s oživením přírody a starodávnými zvyky. K Velikonocům patří také specifické pokrmy, které se vztahují  k jednotlivým dnům velikonočních svátků.

Zelený čtvrtek, připomínající Ježíšovu modlitbu v „zelené zahradě getsemanské“ nebo též zelené roucho kněze při večerní bohoslužbě, která zpřítomňuje poslední večeři Páně. Na Zelený čtvrtek odletěly zvony do Říma, jedly se zelené pokrmy.

Bílá sobota
V kostelích je zapálena Velikonoční svíce – paškál. V noci ze soboty na neděli, která se nazývá Velká noc, se slouží v kostelech velikonoční vigilie. Nastává okamžik zmrtvýchvstání, symbol nového života. Na Bílou sobotu se připravovaly typické pokrmy: velikonoční hlavička, která má připomínat tvar trnové pokrmy. Tento pokrm měl být překlenutím mezi přísným půstem a slavnostním jídle svátků.

Boží hod velikonoční (neděle)
Je připraven slavnostní velikonoční prostřený stůl, kde nesměl chybět velikonoční svěceník – mazanec. Kulatý tvar mazance připomíná pecen chleba. Dále velikonoční beránek a šoldra, někde též nazývaná muřin – šunka zapečená v těstě.

Velikonoce, svátky jara, jsou připomínkou staletých tradic našich předků a vyznačují se specifickými pokrmy lidové kuchyně. Vyzkoušejte některé z těchto tradičních jídel, která se dochovala do dnešních dnů.

ZVĚŘINA

ZVĚŘINA

KUCHYNĚ LABUŽNÍKŮ ANEB SE ŠÍPKOVOU NEBO SE ZELÍM?

Zvěřina bývala kdysi hlavním zdrojem výživy člověka. S postupujícím vývojem lidské společnosti se však stávala čím dál tím více jen pochoutkou. Dnes vidíme ve zvěřině především vítané zpestření našeho jídelníčku. Francouzi říkají, že zvěřina má své vlastní nenapodobitelné aroma, říkají tomu "fumée", tedy česky kouř, které jí musí být jakoukoliv kuchařskou úpravou zachováno. Požadavky, kladené na zachování typických vlastností zvěřiny při jejím kuchyňském zpracování, jsou také hlavní příčinou toho, že dnešní technologie přípravy zvěřiny se dosti často mnoho neliší od způsobu, kterými zvěřinu připravovaly naše prababičky.

SVATOMARTINSKÁ HUSA A MARTINSKÉ VÍNO

SVATOMARTINSKÁ HUSA A MARTINSKÉ VÍNO

Svatomartinská tradice

V posledních letech se opět vrací oslavy spojené se svatým Martinem, ke kterým neodmyslitelně patří víno a hodování. Tato tradice je však velmi stará a její kořeny sahají až do 15. století, kdy ve svátek svatého Martina obědovali hospodáři a jejich čeledíni společně. Čeledi končívala sjednaná služba, dostávali mzdu, popřípadě o rok prodlužovali službu. Hlavním chodem byla pečená husa, právě v tomto období nejlépe vykrmená, z níž čeledíni dostávali od své hospodyně křídlo, prý proto, aby celý další rok létali.

STEAKY

STEAKY II -novinka

STEAK je plátek masa, ukrojený přes vlákna, vždy silnější, o výšce podle jednotlivých druhů mas, upravený na pánvi či grilu. Důležitá je vynikající kvalita a odleželost masa.

 

 

LOSOS RYBA LABUŽNÍKŮ

LOSOS RYBA LABUŽNÍKŮ

Losos obecný (salmo salar)

je dravá tažná ryba z čeledi lososovitých, která žije většinu života v moři. Dospělí jedinci během svého života migrují proti proudu řek hluboko do vnitrozemí kontinentů, aby v rodných řekách vyvedli další generaci. Do českých řek vnikali dříve lososi velice hojně a v minulých stoletích se v českých řekách lovili ve velkém počtu, zvláště ve Vltavě a v Labi. Ještě v období kolem 1. světové války bylo pod litoměřickým zdymadlem chyceno 300 lososů o hmotnosti až 9 kg. Dnes však přehradní zdi řek brání tahu lososů do vnitrozemí. 

SLEZSKÁ VÁNOČNÍ KUCHYNĚ - START

SLEZSKÁ VÁNOČNÍ KUCHYNĚ - START

Region Slezska se vyznačuje mnoha folklórními tradicemi a specifickou kuchyní.

Slezská kuchyně vychází z tradičních surovin této oblasti a kulinářských dovedností mnoha generací, předávaných v rodinách z pokolení na pokolení.

Tradičními pokrmy slezské kuchyně jsou brambory, zelí, hrách, různé kaše, šišky (halečky), sladká omáčka (bryja). Polévka bývala stěžejním pokrmem. Byla to krmě opravdu gruntovní. Vařila se nejčastěji česnečka, zvaná voďanka, bramborová, nazývaná kobzolanka, zelňačka - kvašnica, vařená z vody, kyselého zelí, zahuštěná zátřepkou z mléka, hřibová polévka - hřibjanka a též postní polévka baršč.

KURZ STUDENÉ KUCHYNĚ

KURZ STUDENÉ KUCHYNĚ

INSPIRACE PRO OSLAVU NAROZENIN, SVATBY, RAUTY

Kurz vaření "Studená kuchyně"

Studená kuchyně se vyznačuje svojí dlouholetou tradicí. V současné době je též významnou součástí našeho jídelníčku. Má svoje zásady, které je potřeba dodržovat. Prvořadou zásadou pro výrobky studené kuchyně je kvalita a čerstvost potravin.

FRANCOUZSKÁ  KUCHYNĚ

FRANCOUZSKÁ KUCHYNĚ

Francouzská kuchyně je považována za jednu z nejlepších kuchyní světa. Překypuje rozmanitostí a je základem celé řady evropských a mimoevropských kuchyní.

Francouzský jídelníček se skládá obvykle z předkrmu (hors d´oeuvre), hlavního chodu a dezertu. Polévka se obvykle nepodává k obědu, ale k večeři. Typická je francouzská cibulačka. Ve francouzské kuchyni jsou hojně využívány mořské ryby a plody moře. Dalším rysem francouzské kuchyně je obliba zeleniny, nejvíce dýně, artyčoky, špenát, chřest.