SLEZSKÁ VÁNOČNÍ KUCHYNĚ - START

SLEZSKÁ VÁNOČNÍ KUCHYNĚ - START

Region Slezska se vyznačuje mnoha folklórními tradicemi a specifickou kuchyní.

Slezská kuchyně vychází z tradičních surovin této oblasti a kulinářských dovedností mnoha generací, předávaných v rodinách z pokolení na pokolení.

Tradičními pokrmy slezské kuchyně jsou brambory, zelí, hrách, různé kaše, šišky (halečky), sladká omáčka (bryja). Polévka bývala stěžejním pokrmem. Byla to krmě opravdu gruntovní. Vařila se nejčastěji česnečka, zvaná voďanka, bramborová, nazývaná kobzolanka, zelňačka - kvašnica, vařená z vody, kyselého zelí, zahuštěná zátřepkou z mléka, hřibová polévka - hřibjanka a též postní polévka baršč.

objednejte 2 kurzy a ušetříte 10%

Vánoce ve Slezsku mají být oslavou radosti a lásky. Štědrý den se nazýval vigilia a byl největším rodinným svátkem. Proto kdokoliv přišel na Štědrý den a na Boží hod, dostal jíst a pít do sytosti. Hospodyně a hospodář chystali něco dobrého nejen čeládce, ale i dobytku. Stejně jako na domácí zvířectvo pamatovalo se i na rostlinstvo, především na ovocné stromy, které se oblévaly vodou, v níž se vařily nebo svařovaly moučníky.

Svátečnímu hodování předcházel nejprve půst. V průběhu dne se jedlo málo. Hodování začalo, až se objevila na nebi první hvězda. Množství a rozmanitost pokrmů závisela na možnostech jednotlivých rodin. Všechna jídla byla bezmasá, s výjimkou pokrmů z ryb. Jediným tukem, který se používal, bylo máslo. Rybí polévka a rybí pokrmy se začaly podávat až koncem 19. století.

Slavnostní večeře začala oplatky s medem, které našel každý člen rodiny vedle talíře. Dále následovala polévka, nejčastěji hrachová, houbová či postní polévka baršč ( později i rybí polévka) . Častým dalším chodem byla sladká omáčka bryja, která se podávala nejčastěji s vánočkou. Kromě vánoček dělávaly se k večeři i jiné moučníky, pečené nebo vařené. Z nich je právě pro vánoce příznačné pečivo mlékem spařené, kterému se často říkalo opekance nebo pupáky. Oblíbeným vánočním cukrovím byly též zázvorky. Také ovoce nesmělo chybět na vánočním stole. Nebylo to pouze ovoce čerstvé (jablka a ořechy), jimiž večeře končí a podle nichž se také hádá osud v příštím roce, nýbrž především ovoce sušené (švestky, hrušky a hlavně křížaly z jablek).

Na závěr bych Vám všem chtěl popřát pokojné Vánoce a vyzkoušejte některý z tradičních receptů našich předků.

Šéfkuchař

karel drápalKarel Drápal

Rádi bychom Vám představili našeho lektora. Pan Drápal se vyučil v oboru kuchař. Dále pak pokračoval ve studiu na Střední hotelové škole v Brně.

Karel Drápal pracoval v prestižních brněnských restauracích, zastával funkci šéfkuchaře u německé gastronomické firmy a prošel zahraniční stáží v německých gastronomických provozech.

Prezentoval českou kuchyni na zahraničních potravinářských a gastronomických veletrzích Anuga (Kolín nad Rýnem, Německo), mezinárodním veletrhu Plovdiv (Bulharsko), EUROGASTRO (Varšava) a HORECA (Krakov), Danubius Gastro (Bratislava) a Gastra Alimenta (Nitra). Připravoval raut pro prezidenta České republiky u příležitosti státní návštěvy na české ambasádě v Sofii (Bulharsko).

Je místopředsedou Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, pobočka Severní Morava a Slezsko. V r. 2007 mu byla za dlouholetou práci v Asociaci kuchařů v zahraničí a České republice udělena bronzová medaile Magdaleny Dobromily Rettigové, v r. 2013 pak stříbrná medaile. Často se úspěšně zúčastňuje kuchařských soutěží v zahraničí a v České republice.

V září 2013 obsadil 1. místo na mistrovství Evropy v úpravě pokrmů z kapra v Polsku. V r. 2012 a 2013 prezentoval vaření v pořadu České televize „Kluci v akci“.

Co budeme vařit a ochutnávat

  1. Vánoční oplatky
  2. Hřibjanka
  3. Postní polévka baršč
  4. Zázvorky
  5. Opekance
  6. Štědrovečerní kapr po těšínsku
  7. Bryja (sladká omáčka)
  8. Slezská vařonka

O kurzu

Jak dlouho kurz trvá?

Začátek v 16 hodin, předpokládaný konec kolem 21.hodiny.

Kde: V našem moderním Gastro Studiu Amkor, ul. Frýdecká 203, Třinec, vstup z ulice Zelená. Auto zaparkujete v našem areálu. Autobusem- zastávka Obecní domy.

Minimální počet účastníků: 8 osob

Maximální počet účastníků je 14 osob. Pracuje se ve skupinkách po dvou osobách.

Za kolik:   1 290 Kč

Co je v ceně kurzu?  

  • Veškeré suroviny, ze kterých budeme vařit
  • Nápoje pro vaší pohodu (welcome drink, voda, káva Nespresso, čaj )
  • Kuchařská zástěra k zapůjčení
  • Receptury pokrmů, které se budou na daném kurzu připravovat
  • Průběžný úklid studia a mytí nádobí ( účastník neuklízí)
  • Termoobal na pokrmy, které si pak můžete odnést sebou
  • Závěrečný certifikát o absolvování kurzu

Co si vzít sebou?

  • Dobrou náladu, chuť vařit a ochutnávat
Doporučte kurz kamarádovi
: :