Nabídka kurzů

SLEZSKÉ VELIKONOČNÍ POKRMY -START
SLEZSKÉ VELIKONOČNÍ POKRMY
Velikonoce patří k nejpestřejším svátkům v roce. Připadají na první neděli po prvním jarním úplňku. Od pradávna bývají spojovány s oživením přírody a starodávnými zvyky. K Velikonocům patří také specifické pokrmy, které se vztahují k jednotlivým dnům velikonočních svátků.
Zelený čtvrtek, připomínající Ježíšovu modlitbu v „zelené zahradě getsemanské“ nebo též zelené roucho kněze při večerní bohoslužbě, která zpřítomňuje poslední večeři Páně. Na Zelený čtvrtek odletěly zvony do Říma, jedly se zelené pokrmy.
Bílá sobota
V kostelích je zapálena Velikonoční svíce – paškál. V noci ze soboty na neděli, která se nazývá Velká noc, se slouží v kostelech velikonoční vigilie. Nastává okamžik zmrtvýchvstání, symbol nového života. Na Bílou sobotu se připravovaly typické pokrmy: velikonoční hlavička, která má připomínat tvar trnové pokrmy. Tento pokrm měl být překlenutím mezi přísným půstem a slavnostním jídle svátků.
Boží hod velikonoční (neděle)
Je připraven slavnostní velikonoční prostřený stůl, kde nesměl chybět velikonoční svěceník – mazanec. Kulatý tvar mazance připomíná pecen chleba. Dále velikonoční beránek a šoldra, někde též nazývaná muřin – šunka zapečená v těstě.
Velikonoce, svátky jara, jsou připomínkou staletých tradic našich předků a vyznačují se specifickými pokrmy lidové kuchyně. Vyzkoušejte některé z těchto tradičních jídel, která se dochovala do dnešních dnů.
Šéfkuchař
Karel Drápal
Rádi bychom Vám představili našeho lektora. Pan Drápal se vyučil v oboru kuchař. Dále pak pokračoval ve studiu na Střední hotelové škole v Brně.
Karel Drápal pracoval v prestižních brněnských restauracích, zastával funkci šéfkuchaře u německé gastronomické firmy a prošel zahraniční stáží v německých gastronomických provozech.
Prezentoval českou kuchyni na zahraničních potravinářských a gastronomických veletrzích Anuga (Kolín nad Rýnem, Německo), mezinárodním veletrhu Plovdiv (Bulharsko), EUROGASTRO (Varšava) a HORECA (Krakov), Danubius Gastro (Bratislava) a Gastra Alimenta (Nitra). Připravoval raut pro prezidenta České republiky u příležitosti státní návštěvy na české ambasádě v Sofii (Bulharsko).
Je místopředsedou Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, pobočka Severní Morava a Slezsko. V r. 2007 mu byla za dlouholetou práci v Asociaci kuchařů v zahraničí a České republice udělena bronzová medaile Magdaleny Dobromily Rettigové, v r. 2013 pak stříbrná medaile. Často se úspěšně zúčastňuje kuchařských soutěží v zahraničí a v České republice.
V září 2013 obsadil 1. místo na mistrovství Evropy v úpravě pokrmů z kapra v Polsku. V r. 2012 a 2013 prezentoval vaření v pořadu České televize „Kluci v akci“.
Co budeme vařit a ochutnávat
1. Zelená velikonoční polévka
2. Velikonoční hlavička
3. Šoldra - murzyn
4. Jehněčí se švestkovou omáčkou a slezské klusky
O kurzu
Jak dlouho kurz trvá?
Začátek v 16 hodin, předpokládaný konec kolem 21.hodiny.
Kde: V našem moderním Gastro Studiu Amkor, ul. Frýdecká 203, Třinec, vstup z ulice Zelená. Auto zaparkujete v našem areálu. Autobusem- zastávka Obecní domy.
Minimální počet účastníků: 12 osob
Maximální počet účastníků je 14 osob. Pracuje se ve skupinkách po dvou osobách.
Za kolik: 1 290 Kč
Co je v ceně kurzu?
- Veškeré suroviny, ze kterých budeme vařit
- K zapůjčení kuchařská zástěra
- Receptury pokrmů, které se budou na daném kurzu připravovat
- Průběžný úklid studia a mytí nádobí ( účastník neuklízí)
- Termoobal na pokrmy, které si pak můžete odnést sebou
- Závěrečný certifikát o absolvování kurzu
Co si vzít sebou?
- Dobrou náladu, chuť vařit a ochutnávat